Carta d’una metgessa a la Ministra

Per Mónica Lalanda:

9 de setembre de 2009.

Senyora ministra, li proposo que sigui vostè la primera espanyola que es vacuni contra la grip A. De fet, (...), si es vacuna vostè i tota la cartera de gent que ens governa a Espanya, el grup control seria prou gran com per sentir-nos tots plegats més segurs.

Miri, li agraeixo que m’hagi possat al capdavant dels grups de risc i que tingui tantíssim interès en que jo no agafi la grip. Entenc que vostè em necessita per a que el sistema de salut no es col·lapsi; tanmateix, és una gran pena que així com vostè s’amoïna per la meva salut i de cop em valori com un bé nacional, no s’amoïnin per la meva situació laboral. La convido a que vingui a veure el meu contracte o el de la resta de metges d’aquest país. La major part treballem amb contractes que a la resta de l’Europa antiga serien una vergonya.

Senyora ministra, jo no em vacunaré. El virus no ha acabat de mutar i a partir de la darrera mutación, han de passar sis o vuit mesos per elaborar l’anomenada vacuna. És a dir, la vacuna que ens proposen no pot ser efectiva. Pel que fa a la seva seguretat, ja tenim experiència de vacunes per a la grip fabricades amb presses; s’utilitzen adjuvants perillosos per a poder posar menys quantitat de virus. Francament, jo prefereixo tenir mocs tres dies que patir un Guillain-Barré.

Senyora ministra, a mi no m’agrada ser un conillet d’indies. El Centre de Prevenció i Control de Malalties de la UE “espera a saber quins són els efectes de la vacuna en els adults sans per a detectar possibles conseqüències adverses”. Miri vostè, serà que no. Prefereixo que se la posi vostè i m’ho explica.

Senyora ministra, se’ls hi està escapant l’assumpte de les mans. Està ja ben clar que aquest virus, encara que molt contagiós, és molt poc agressiu i més del 95 % dels casos cursen de manera lleu. S’espera un màxim de 500 morts davant les 1500 a 3000 que provoca la grip tradicional.

Mentrestant, vostè està permeten un malbaratament de recursos inacceptable. Molts hospitals del país estan sent objecte de canvis arquitectònics absurds i innecessaris per preparar-se per a una hecatombe que ja sabem que no passarà. S’han gastat vostès 333 milions d’euros en aquesta pandèmia de color i fantasia. La letalitat del virus és del 0.018%, francament irrisòria.

Senyora ministra, deixi’m que li recordi que la grip A ha mort de moment a 23 persones i que té una taxa d’incidència de 40-50 casos per setmana i 100.000 habitants. No obstant això, el tabac produeix a Espanya 40.000 morts l’any i 6.000 per tabaquisme passiu. Això sí que és una pandèmia, però vostè prefereix igforar-la. És un tema menys atractiu que li crearia multitud d’enemics. Dels 447 morts a les carreteres espanyoles al 2008, ni en parlem, que no és de la seva cartera.

Senyora ministra, expliqui’m per què té vostè el Tamiflú sota custòdia de l’exèrcit. L’eficàcia dels antivirals en aquesta grip és dubtosa i de qualsevol manera l’únic que fa és reduir una estona la durada dels símptomes i amb efectes secundaris no menyspreables. Qualsevol diria que guarda vostè sota set claus la cura contra el càncer o la pesta bubònica. Posi el fàrmac a les farmàcies que és on han d’estar i deixis de fantasies més pròpies de Hollywood. Alternativament, faig quelcom similar sobre la patent de l’osetalmivir i permeti que el fabriquin altres companyies farmacèutiques i així no hi ha angoixes per restriccions.

Senyora ministra, les previsions de l'Organització Mundial de la Salut ja han patinat en ocasions anteriors. Amb la grip aviària, varen predir 150 milions de morts que al final varen quedar en 262 morts. S’han tornat a equivocar, no importa. El més important és aturar la bogeria en la que estem enfilats i aquesta, Sra. Jiménez, és la seva responsabilitat.

Senyora ministra, aquí una és cínica per naturalesa. Massa gent s’emporta beneficis d’aquest assumpte. No només els fabricants de les vacunes i els antivirus, sinó també els que fan mascaretes, els de la vitamina C, els del bífidus actiu, els fabricants de ventiladors artificials i pulsioxímetres, els dels mocadors de paper, els productes de desinfecció de mans, fins i tot els reclusos amb malalties incurables que volen aprofitar per tornar a casa. No obstant això, no em negarà tampoc que la pantalla de fum els ha vingut molt bé al seu govern ara que la crisi segueix el seu curs, l’atur té nivells històrics, ens pugen els impostos, puja l’IRPF i baixa el PIB. Una casualitat, suposo.

(...)

Mónica Lalanda ha passat els darrers 16 anys a Anglaterra, la major part com a metge d’urgències a Leeds (West Yorkshire). Actualment treballa a la unitat d’urgències de l’Hospital General de Segòvia, participa a diverses publicacions angleses i també il·lustra llibres i revistes amb vinyetes mèdiques.

Comentaris

Cris ha dit…
Sense comentaris ...
Anònim ha dit…
He leido un poco por encima ya que todo todo no lo entiendo bien pero vamos que toda la razón tienes nena la que estan montando con la vacuna de las narices cuando el virus es un virus según dicen incluso menos virulento que la gripe!! y encima usarnos de conejillos...en fin todo esto es para lo que es ganar dinero...
Petons maca (Soy la Consuu)
Su ha dit…
Vanessa, aquí tienes un link en castellano, por si te quedó algo en el tintero, pero vamos, que la idea está clara: cortina de humo ante la crisis.

http://www.medbook.es/profiles/blogs/senora-ministra-de-sanidad