L'empresa PROMSA cancel·la la seva sol·licitud per fer una pedrera a La Barroca

Fotografia: Josep Toribio

Nota de premsa de l'Associació
Salvem Sant Aniol

En resposta a l'al·legació presentada per l'Associació Salvem Sant Aniol de Finestres la Direcció General d'Energia i Mines ens ha respost que ha cancel·lat la tramitació d’un projecte de pedrera promoguda per l'empresa PROMSA després que aquesta, en data posterior a la presentació de l’al.legació i signatures de veïns de Sant Aniol mostrant i justificant el seu rebuig, hagi renunciat al projecte.

Després de gairebé dos anys de treballs silenciosos -la primera sol·licitud formal és de 6 de febrer de 2007- PROMSA s'ha vist sorpresa per la mobilització veïnal a Sant Aniol de Finestres i pel rebuig a una explotació minera al municipi, que ha portat a aprovar per part del Consistori, la suspensió potestativa d'aquests tipus d’activitats mentre es tramita el POUM de Sant Aniol. Tot i haver tramitat fins a 7 fases del projecte anomenat "Sant Aniol I i II" i haver obtingut en data 25 de juliol de 2008 l'admissió de la sol·licitud, PROMSA ha decidit renunciar al projecte.

La primera reunió de l'associació Salvem Sant Aniol de Finestres amb l'ajuntament es va fe el passat 1 de setembre i vàrem manifestar a l'Alcalde, Francesc Oliveres, la nostra oposició frontal al projecte. Aquesta determinació ha anat acompanyada d'un fet fonamental: 218 veïns d'un municipi de 280 han signat en contra de la pedrera i s'han mostrat més contraris encara a la ubicació d'un abocador o planta de triatge d'escombraries en el terme.

L'Ajuntament de Sant Aniol va divulgar un primer acord, de data 8 de setembre, posicionant-se en contra de la pedrera i donant suport a l'associació, si bé el document no tenia valor jurídic. Per això amb data 6 d'octubre, va fer un nou acord plenari de suspensió potestativa de l'activitat minera que prohibeix la tramitació de qualsevol tipus de documentació relativa a aquesta activitat mentre no estigui acabat el POUM -acord que està pendent encara de ser publicat al BOP per entrar en vigor.

UNA GRAN VICTÒRIA

Des de l'Associació Salvem Sant Aniol de Finestres hem de manifestar la nostra alegria per la cancel·lació del projecte miner promogut per PROMSA, del que hem de felicitar especialment a tots els veïns per la fermesa en la defensa d'un altre tipus de creixement pel municipi, però ens mantenim alertes per la possibilitat que es pretengui instal·lar a Sant Aniol qualsevol altre explotació minera o de tractament de residus.

Estem a favor d’un creixement més sostenible per aquesta vall i per això recolzem propostes com la de les cases rurals de la Vall del Llémena amb l’objectiu d'habilitar un carril bici entre Girona i Les Planes d'Hostoles, dos nuclis que ja disposen d'aquesta via, que és una eina important per afavorir un creixement sostenible amb activitats lligades al turisme de qualitat i que volen aprofitar la riquesa cultural, natural i paisatgística de Sant Aniol de Finestres i del conjunt de la vall del Llémena, integrada, a més, pels municipis de Sant Gregori, Canet d'Adri i Sant Martí de Llémena.

Comentaris

Josep Toribio ha dit…
És una magnífica notícia!
( Per cert, gràcies per penjar la foto)
Domènec ha dit…
Excel·lent notícia!

Se'm fa difícil de creure que una empresa d'aquestes dimensions renunciï a un projecte com aquest per la "simple" oposició dels ciutadans (veïns), malgrat que evidentment això és el que hauria de ser el més important.


Esperem que la resta de notícies siguin tan bones com aquesta! :)
montse ha dit…
Bé, bé, mooooooolt bé!!
Su ha dit…
La veritat és que per a mi ha estat una sorpresa l'eficàcia de la mobilització veïnal. Encara recordo la reunió que va tenir lloc a les escoles de Sant Martí on escassament hi havia una vintena de veïns de tota la vall i on semblava que els diners ho havien de poder tot. La cosa estava magra però no per això havíem de deixar de provar-ho. I ara, pel moment, la cosa està aturada i a més, els veïns, de cap a cap de la vall, s'han fet visibles i hem expressat com volem que es mantingui el lloc on vivim. Ara cal que els diferents ajuntaments hagin pres nota i que els veïns estiguem alerta si volem mantenir l'entorn que de forma privilegiada podem gaudir.

Felicitem-nos.