La pedrera-cimentera està aturada... Però les amenaces no s'acaben aquí

Aquest és un article aparegut avui al Diari de Girona. En ell es fa referència a un debat que va tenir lloc aquesta setmana a Televisió d'Olot en què diferents alcaldes (els dels municipis aspirants) i el president del Consell Comarcal de La Garrotxa, debatien al voltant de la ubicació de la planta de triatge de la comarca, la segona amenaça per Sant Aniol i, per extensió, per la Vall.

El Consell necessita el lloc de la planta de triatge abans del 2009
Sense ella l'abocador de Beuda té vida per a 4 anys més i l'any vinent s'inicia la recollida selectiva

Diari de Girona. OLOT | XAVIER VALERI
El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, va anunciar que és necessari disposar d'una ubicació de la planta de triatge de la Garrotxa abans del 2009. El president, que va fer aquesta declaració al programa Pros i Contres de Televisió Olot, va considerar que la planta de triatge pot allargar la vida de l'abocador de Beuda en 8 o 10 anys i que si no es fa la planta de triatge només es disposarà d'abocador per a 4 anys. A més, segons ell, a partir del 2009 s'aplicarà el Pla de Residus que contempla l'obligatorietat de la recollida selectiva, cosa que fa necessària la planta de triatge ja per l'any 2009. Espona va fer les declaracions en el decurs d'un debat en què van participar els alcaldes de Beuda, Sant Ferriol i Sant Aniol de Finestres.

L'alcalde de Montagut, Narcís Ribes (ERC), va considerar que el Consell és una administració vinculada a un color polític i que una decisió del tipus d'ubicar la planta de triatge hauria d'estar vinculada a un ens superior on solament prevalgués una decisió tècnica. Ribes va considerar que probablement ningú negaria el seu terme per ubicar la planta si fos un equipament innocu que a més reportés llocs de treball i compensacions. Segons Ribes el problema està que després la ubicació podria ser usada com a arma política.

L'alcalde de Beuda, Josep Rius, va considerar que el seu municipi ja ha aportat molt de sacrifici a la gestió d'escombraries en acollir l'abocador de Beuda. Rius va indicar que hi ha manca d'informació sobre el tema. Per la seva part, l'alcalde de Sant Ferriol, on ja s'havia previst la planta, va opinar que si no genera cap perjudici que la posin a un altre lloc, però al seu municipi no. Francesc Oliveras (Sant Aniol de Finestres) va acollir-se al fet que el municipi que representa disposa d'un entorn natural massa conservat i verge per encabir una planta de triatge. Sant Aniol ha aprovat en ple la seva posició en contra de la planta.

Comentaris

Rafa ha dit…
No se si la vall del Llemana es lloc per posar una planta de triatge; segurament no, pero qui la vol al seu costat?
Tots sabem que hem de fer recollida selectiva; pero la planta que la tingui un altre.

Tots volem anar per carreteres bones y segures; pero que no les passin al costat del meu barri.

Necessitem pressons pero que les possin al poble del costat.

Tot ho volem endollar; aires acondicionats, ordinadors, rentadores, micro-ones o modernitats; discos durs externs, aparells de tdt, aparells de dvd 24hores connectats,; pero no volem linies d'alta tensió ni parcs eòlics que ens malmeten les vistes.
Ara la vall del Llemana està verge; pero abans ho estava tot fins que l'evolució va fer que deixés de ser-ho; o es que la unió del Besos i el Llobregat sempre ha estat com avui que existeix Barcelona?
Su ha dit…
Tens tota la raó. Per evitar que tota la superfície terrestre acabi com l'àrea metropolitana cal que defensem que llocs com aquesta vall siguin tractats amb cura. Jo no puc fer-me responsable de la destrossa de l'àrea metropolitana, però si que puc contribuir a que no passi el mateix aquí. Que això vol dir renunciar a certes comoditats? Si, digues-m'ho a mi que hi visc. Però no ho canvio...
Rafa ha dit…
I fas be; i jo faria el mateix; i tothom fa el mateix; defensar el seu petit espai. Pero si no es pot posar enlloc dons no es podrà fer triatge. Perquè malmetrà el territori ho possis on ho possis.